Owocowa Kraina >> Zalety wynikające z regularnego jedzenia jabłek

Zalety wynikające z regularnego jedzenia jabłek

Jabłko jest niezwykle zdrowym oraz smacznym owocem. Poza pomocą podczas odchudzania ochrania nas też przed wieloma chorobami. Jakie korzyści oferuje nam jedzenie tego przysmaku ? O tym, właśnie w tym artykule!

Wartości odżywcze

Jabłka, zawierają bardzo dużo polifenoli, które są odpowiedzialne za różne korzyści zdrowotne. Co ciekawe, w celu pozyskania jak najwięcej wartości odżywczych, powinniśmy zjeść jabłko razem ze skórką, to właśnie w niej znajdziemy ich najwięcej. Warto także odnotować, że te owoce są dość niskokaloryczne, jedno oferuje nam zaledwie 95 kcal. Możemy w nich także znaleźć, szereg witam takich jak: A, C, K,B1,B2,B6 i potas. Woda oraz błonnik, których w nich nie brakuje, imitują uczucie sytości, co pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Zapobieganie chorobom

Według badań przeprowadzonych przez lekarzy i biologów, jabłka znacznie obniżają ryzyko chorób serca. Przywołane wcześniej polifenole, działają przeciwutleniająco, co powoduje zmniejszenie ryzyka udaru. Inne badania, mówią o tym, że jedzenie jednego jabłka dziennie, obniża zagrożenie cukrzycą o 28 procent.

Walka z astmą czy cholesterolem

Dzięki pektynie zawartej w tych owocach nasz organizm zwiększa produkcję „pozytywnych” bakterii w okrężnicy, co skutkuje obniżeniem cholesterolu we krwi. Jabłka, są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie płuc. Jedzenie jednego owocu dziennie powoduje, że ryzyko zachorowania na astmę spada o 10 procent.

Gęstość kości

Spożywanie jabłek, powoduje zwiększanie się gęstości kości. Według naukowców, związki przeciwzapalne oraz przeciwutleniacze zawarte w tych owocach znacząco poprawiają gęstość kości. Osoby jedzące jabłka, tracą znacznie mniej wapna, dlatego warto zastosować je w swojej diecie.

Pamięć

Poza wartościami odżywczymi, jakie dostarcza nam miąższ czy skórka jabłek, warto także zwrócić uwagę na sok. Znacząco poprawia on zachowywanie przez organizm acetylocholiny, której z wiekiem jest w organizmie coraz mniej. Dlatego nie zapominajmy o jedzenie jabłek, mają one w sobie wiele dobrego.

Zamknij