Owocowa Kraina >> Przepisy >> Konfitura z melonów

Konfitura z melonów

owoce poznań 3

Specjalność cioci z Krakowa. Pozyskała ten przepis podczas jednej z egzotycznych podróży. Jednak warto było po niego tak daleko jechać…

 

Składniki:

4 melony o pomarańczowym miąższu

2 cytryny  – wyciśnięty sok z dwóch  cytryn

duża laska wanilii

1 kg cukru żelującego

Przepis:

Miąższ melona pokroić w kostkę lub wydrążyć kuleczki specjalną łyżeczką. Umieścić je w garnku o grubym dnie, skropić sokiem z cytryn i wsypać cukier żelujący. następnie dodać do tego  laskę wanilii. Pozostawić tak przygotowane owoce z cukrem  na kilkanaście godzin ( noc) Następnie usunąć laskę wanilii, a resztę doprowadzić do wrzenia i  gotować 5-6 min. Aby sprawdzić, czy konfitura jest  już gotowa, najlepiej kapnąć odrobinę na talerzyk, jeśli  się nie rozlewa i  zastyga –  jest  gotowa, w przeciwnym razie gotować jeszcze minutę, dwie. Gorącą konfiturę przełożyć do  przygotowanych  słoików i  odstawić do  ostudzenia.


Powrót do listy

O owocach

Zobacz więcej
Zamknij