Owocowa Kraina >> Owoce, które warto jeść zimą

Owoce, które warto jeść zimą

Zimą przestrzeganie zdrowej i zróżnicowanej diety bogatej w wartości odżywcze jest nieco trudniejsze niż latem. Ze względu na położenie geograficzne i stosunkowo surowy klimat naszego kraju, trudno wtedy bowiem o rodzime owoce sezonowe. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy z nich zupełnie rezygnować. Przedstawiamy owoce, które warto spożywać o tej porze roku.

Samo zdrowie

W zimowe miesiące chłodny wiatr wraz z padającymi na przemian śniegiem i deszczem sprawia, że łatwiej łapiemy infekcje. To właśnie wtedy wkraczamy również w sezon grypowy. Aby ustrzec się przed chorobami, naszą dietę powinniśmy wzbogacić o duże ilości witaminy C. Doskonałym jej źródłem są cytrusy, które można spożywać pod różną postacią. Z pomocą wyciskarki możemy samodzielnie przygotować smakowity sok z pomarańczy czy grejpfrutów. Herbata z imbirem, do której wyciśniemy połówkę cytryny to z kolei genialny pomysł na ponure zimowe wieczory. Nie zapominajmy też o mandarynkach, które w wielu polskich domach wywołują pozytywne skojarzenia ze świąteczną i rodzinną atmosferą.

Soczyste i egzotyczne

Zima to idealny czas na kuchenne eksperymenty i degustacje nowych produktów. Wśród nich warto wymienić również egzotyczne owoce, importowane z ciepłych krajów. Na naszym stole powinny zagościć więc papaje, mango i ananasy. Wszystkie sprawdzą się również jako owoce do biura. Pokrojone w kostkę lub plasterki wystarczy zapakować do pudełka śniadaniowego i wykorzystać jako zdrową przekąskę w przerwie od pracy.

Powiew lata

Często zdarza się, że w styczniu czy lutym z tęsknotą wracamy myślami do letnich miesięcy, gdy codziennie jadaliśmy truskawki lub czereśnie. Istnieją sposoby na to, aby spożywać je także zimą, zmianie ulega jedynie forma podania. Mrożone jagody to doskonały dodatek do śniadaniowych smoothie. Jeżeli lubimy robić przetwory, zawczasu przygotujmy też kilka słoiczków dżemu z truskawek lub czarnej porzeczki oraz śliwek w syropie, na bazie których możemy upiec ciasto lub ugotować kompot do niedzielnego obiadu.

Zamknij