Owocowa Kraina >> Jakie owoce mają najwięcej witaminy C?

Jakie owoce mają najwięcej witaminy C?

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu ma witamina C. Regularne spożywanie bogatych w nią produktów spożywczych wzmacnia naszą odporność. Jeżeli każdego dnia będziemy sięgać po odpowiednie owoce, stopniowo zapomnimy o wielu zdrowotnych dolegliwościach. Poznajmy zatem te owoce, które witaminy C mają najwięcej.

C jak cytrusy

Chyba każdemu z nas cytrusy przychodzą na myśl jako pierwsze. Od dziecka wpajano nam, że to właśnie one w witaminę C są najbogatsze. Stwierdzenie to jest zgodne z prawdą jedynie połowicznie. Poziom zawartości witaminy C jest różny w zależności od rodzaju cytrusa. Co zaskakujące, najmniejszą jej ilość znajdziemy w cytrynach. Większa dawka witaminy C zawarta jest w grejpfrutach i mandarynkach, a w rankingu zdecydowanie królują pomarańcze. Jeżeli nie jesteśmy więc fanami kwaśnych doznań smakowych, możemy odetchnąć z ulgą i sok z cytryny zamienić na ten wyciskany z dużo słodszych pomarańczy.

Czarna porzeczka i truskawki

Z tej wiadomości ucieszą się wszyscy fani soku z czarnej porzeczki. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C. Już jedna szklanka zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie. Niewiele mniejsza ilość witaminy C zawarta jest w truskawkach – chyba najpopularniejszych owocach sezonu letniego. Kiedy tylko pojawią się na sklepowych półkach, możemy spożywać je w dużych ilościach bez wyrzutów sumienia, robimy to przecież dla swojego zdrowa. Truskawki to także doskonały patent na wkupienie się w łaski swoich podwładnych. Coraz bardziej popularna staje się dostawa owoców do firmy Poznań i inne duże miasta stwarzają takie możliwości. Jako szef firmy, możemy więc podjąć inicjatywę i korzystać z tej opcji na przykład raz w tygodniu.

Owoce egzotyczne – kiwi i papaja

Świat staje się coraz mniejszy, a owoce, które jeszcze kilka lat temu były dla nas egzotyczne, dziś coraz częściej goszczą na naszych stołach. Bogate w witaminę C kiwi z pewnością regularnie spożywa każdy z nas. Nie wszyscy poznali już jednak smak papai. Przy najbliższej okazji warto zmienić ten stan rzeczy, papaja ma bowiem walory nie tylko smakowe. Poziom zawartej w niej witaminy C jest niemal tak wysoki, jak w przypadku pomarańczy.

Zamknij