Owocowa Kraina >> Jakie owoce dodać do wiosennej sałatki?

Jakie owoce dodać do wiosennej sałatki?

owoce do biura 2

Choć dietetycy zalecają regularne spożywanie owoców, nawet kilka razy w ciągu dnia, nie wszyscy stosujemy się do tych rekomendacji. Zazwyczaj traktujemy owoce jako przekąskę lub zastępujemy nimi słodycze. Z powodzeniem można ich jednak użyć jako część większego posiłku. Najpopularniejszym pomysłem jest stworzenie z nich sałatki. Oto kilka pomysłów na użycie ich wiosną.

Lekko, zdrowo i smacznie

Owoce to prawdziwe dobro natury. Poza dokładnym umyciem nie wymagają dodatkowej obróbki, większości nie trzeba nawet obierać. Są niskokaloryczne, a przy tym pełne witamin. Wspomagają nasz wzrok, wzmacniają odporność i nawadniają organizm. I co najważniejsze – są wyjątkowo smaczne. Stworzoną na ich bazie sałatkę możemy zjeść na śniadanie lub na lunch. Wiosną możemy łączyć typowo polskie owoce, których nigdy nie brakuje w sklepach, jak jabłka, z ich egzotycznymi kuzynami, jak banany czy ananasy. Możemy również skorzystać z gotowej oferty i zamówić owoce z dostawą do biura we Wrocławiu czy innym pobliskim mieście.

Sezonowa miska pełna kolorów

Co prawda sezon owocowy na dobre zaczyna się dopiero latem, ale niektóre pojawiają się w sklepach już pod koniec wiosny. Wśród nich truskawki, za którymi przepadają niemalże wszyscy. W sałatce dobrze komponują się na przykład z bananami oraz kiwi. Do takiej kolorowej miski możemy dosypać jeszcze ulubione orzechy i bakalie. Całość niech zwieńczą płatki migdałów lub wiórki kokosowe. Fani słodkości do sałatki mogą dodać także sos czekoladowy.

Wersja wytrawna

Sałatka z owocami wcale nie musi być słodka w smaku. W książkach kulinarnych nie brakuje również przepisów wytrawnych. Mango doskonale łączy się z ostrymi smakami. Ciekawą propozycją jest więc zaserwowanie go w sałatce wraz z ostrymi papryczkami i serem mozzarella. Wspomniane już truskawki idealnie komponują się natomiast ze szpinakiem oraz sosem winegret. Królową polskich sadów, gruszkę, możemy natomiast podawać w towarzystwie sera pleśniowego i orzechów włoskich. Całość opcjonalnie polewamy miodem.

Zamknij