Owocowa Kraina >> Czy za pomocą diety bogatej w owoce można zwiększyć koncentrację?

Czy za pomocą diety bogatej w owoce można zwiększyć koncentrację?

Nie od dziś wiadomo, że podstawą do dobrego funkcjonowania organizmu jest zróżnicowana i zbilansowana dieta. Nie powinno w niej zabraknąć miejsca dla owoców, które posiadają wiele cennych składników odżywczych. Czy uwzględnienie ich w jadłospisie pomaga w utrzymaniu koncentracji?

Jak owoce wpływają na funkcjonowanie mózgu?

Owoce stanowią istotną część jadłospisu i korzysta się z nich przede wszystkim w pierwszej połowie dnia, przy okazji śniadania lub przekąski przed lunchem bądź obiadem. Okazuje się, że wspierają one nie tylko kwestie związane z odpornością czy kondycją skóry, ale działają też korzystnie na pamięć oraz utrzymywanie wysokiego poziomu koncentracji. Pod tym względem szczególnie cenione są gatunki bogate w silne antyoksydanty, a więc owoce czerwone takie jak jeżyny, jagody, borówki, maliny, truskawki bądź tego typu odmiana winogron. To jednak nie koniec, bowiem właściwości w tym kierunku wykazuje również witamina C, która znajduje się w dużych ilościach w wielu cytrusach. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie mózgu i polecane są w kontekście intensywnej nauki czy konieczności działania w skupieniu, bez dekoncentrowania się przy wykonywanych zadaniach. Warto również wiedzieć, że na działanie organizmu oraz samopoczucie wpływa także poziom wody, a nie zawsze pamiętamy, by pić jej w ciągu dnia tyle ile jest zalecane. Pewną rekompensatę mogą wtedy stanowić właśnie owoce, bowiem wiele z nich składa się w dużej mierze z wody.

Wsparcie w trakcie pracy

Ze względu na dużą wartość i pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, owoce są często polecaną przekąską w trakcie przerwy w pracy. Niektórzy zapominają jednak o tym i w pośpiechu sięgają po mniej wartościowe jedzenie. Z tego względu coraz większą popularnością cieszą się „owocowe dni” w firmach. Pracodawca może sięgnąć po owoce do biura Poznań jest jednym z miast, gdzie często się z tego korzysta, a catering dostarczy wtedy zdrowe przekąski dla pracowników. Podniesie to morale zespołu i pozwoli przy okazji na zagwarantowanie jego członkom odpowiedniej dawki wartości odżywczych, które pomogą zwiększyć i utrzymać odpowiedni poziom koncentracji w trakcie wykonywania obowiązków służbowych.

Zamknij